Olasztanár Budapest, online olaszóra

Profi tanárok

Nyelvtanári diplomás, felkészült, gyakorlott tanárok.

Élvezhető tanórák

Tudatosan felépített, változatos készségfejlesztés.

Jó kapcsolat

Türelmes, empatikus tanárok, jó személyes kapcsolat.

Pollmann Teréz: Olasz-magyar fordítóiskola

2001 végén jelent meg Pollmann Teréz Olasz-magyar fordítástechnikai példatár és feladatgyűjteménye, amit hiánypótló jellege miatt (is) nagy érdeklődéssel fogadtak az egyetemeken Szombathelytől Nyíregyházáig. Ez a siker érlelte meg az ötletet, hogy a példatárat egy komplex tematikába ágyazva fordítói tankönyvvé bővítsük.

Jó tanácsok a könyv használatához:

  • B2-es szintű nyelvtudástól hasznosítható eredményesen.
  • A legtöbb fordítástechnikai útmutatás univerzális, más nyelveknél is alkalmazható.
  • A fordítás komplex szellemi tevékenység, de a tudatosság mellett fontos az is, érezzük a szöveg mögött a szerző szándékát.
  • A fordítás olyan, mint egy rejtvényfejtés, labirintusban útkeresés, sakkjáték, amelyben minden lépést befolyásolnak korábbi lépéseink.

Kérem az ajándék példányom!

Az első fejezet a fordítói kompetencia elemeit mutatja be az ELTE olasz szakos hallgatói fordításainak felhasználásával. 12 szöveg mintegy 100 fordítását vizsgálja meg, ami 50 hallgató tollából származik.

A második fejezet, az Átváltási műveletek, lényegében a korábbi példatár és feladatgyűjtemény anyagát tartalmazza.

A harmadik fejezet lehetőséget ad az első két fejezetben bemutatott és begyakorolt ismeretek és készségek komplex alkalmazására. Egy szöveg minden egyes mondatára három megoldást ad. A nyelvtani tesztektől eltérően azonban itt nem egy jó megoldás van. Néha több, néha egyik sem az igazi. A lényeg: 1) lássuk, milyen széles a választási lehetőségek, a jobbnál jobb megoldások sora; 2) a fordítói eljárás megnevezése, a hibák kritizálása, a döntések megindoklása növelje a fordítói tudatosságot.

Kérem az ajándék példányom!

Már tanulod az olasz nyelvet? Esetleg olasz nyelvvizsgára készülsz?

Gyere, teszteld le tudásod ingyenes online tesztjeink segítségével. 4 db rövid, feleletválasztós teszt A1 - B2 szinteken. Nem igényel regisztrációt, az eredményedet pedig azonnal látni fogod.

Ugrás a tesztekhez »

Bevallom, az olasz nekem (és szerintem a többieknek is) a hét egyik csúcspontja. Bármennyire kiakasztanak is a munkahelyen, mindig fel tudok töltődni. Köszönjük a sok türelmet, ösztönzést és lelkesedést.
Gabi

További ajánlások »

Ajándék olasz nyelvkönyv

Olaszul tanulsz? Szeretnél egy könyvet, ami segít a fordítást gyakorolni?

Kattins az alábbi gombra, mert most ingyen letöltheted!

Olasz - Magyar fordítóiskola